Hoe yoghurt overlast kan geven. Kwark ook, net als cervelaat, kant-en-klare aardappelsalade, visfiletjes, mosselen en pakketjes bami groente. Het komt zelden voor dat een brave burger in bed beseft dat het zijn eigen schuld is. Lawaai op straat maakt dat hij op zijn vrije zaterdagochtend niet uit kan slapen. Brave burger, woonachtig in de stad, klaarwakker en kwaad. Geen benul dat de overlast er is voor hem, verwende consument. Toch is het zo.
Muesli hoor je minder. Maar het gezonde ontbijtje met ochtendyoghurt wordt veilig koud gehouden, de hele weg tussen zuivelfabriek en supermarkt. Dat koelen maakt teringherrie. De vrachtwagen die winkels bevoorraadt parkeert in de buurt. Motor uit. Maar wat vreemd; je blijft een motor horen. Dat is de andere motor. De trailer heeft een eigen dieselmotor voor het koelsysteem. In het beste geval bromt hij maar er zijn er die brullen. Goed te horen ook op parkeerterreinen langs snelwegen. Vooral ’s nachts. Er staan tientallen vrachtwagens. Chauffeurs slapen in de cabine. En dat ze slapen kunnen is een wonder. Want alle wagens die koude vracht vervoeren, hebben de motor van de koelkast aanstaan. Herrie. Ook in vissershavens en ’s ochtends in badplaatsen aan zee, als strandpaviljoens worden bevoorraad. Een ochtendwandeling over de boulevard van Scheveningen is geen pretje. Maar de koelwagen komt er echt voor ons. Met koud eten.
Zoals in Goes. Uw verslaggever was er even. Doodstille zaterdagochtend in de binnenstad. Een plein met aan twee zijden een kerk. Van een van de kerken staat de deur wijd open, met er naast een bord met tekst die uitnodigt om binnen even helemaal tot rust te komen. Pal voor de andere kerk parkeert een vrachtwagen en is het gedaan met de stilte. In het hotel naast de kerk zijn op slag alle gasten wakker. De brullende koeling laat weten dat er weer nieuwe lekkere dingen worden aangevoerd. Iets bijzonders, zo’n zaterdagochtend op een kerkplein in Goes? Welnee. Door Europa rijden 350 duizend koeltrailers, die allemaal op enig moment iets lekkers komen afleveren, dicht bij de mensen voor wie het is bestemd. Ze maken allemaal lawaai en stoten samen bakken roet uit.
Of het misschien ook anders kan, vraagt de boze stadsmens die uit wil slapen voordat hij aan de yoghurt met muesli gaat. Jazeker en al enkele jaren. Nooit van gehoord natuurlijk, want bouwers van vrachtwagentrailers worden nu eenmaal niet beroemd. Maar Twan Heetkamp te Venlo bouwt de schoonste koeltrailer ter wereld en de stilste. Heetkamp verzon eerst met zijn broer een trailer die stroom voor het koelsysteem moest halen uit zonnepanelen op het dak en uit remenergie. Verrassing voor de bouwers. Zo’n vrachtwagen, trekker en geladen trailer samen, weegt tot wel 40 duizend kilo. Veertig ton moet onderweg vaak worden afgeremd. En alleen al de opgevangen remenergie blijkt meer stroom op te leveren dan strikt nodig is om de accu’s van de koeling te laden. Zonnepanelen zijn niet eens nodig. Van deze muisstille koeltrailers rijden er nu volkomen onopgemerkt 45 rond in Nederland. Zonder dat de regering zich er mee bemoeide en zonder dat het in de krant kwam. Ja nu. Het werd eens tijd! En wij, vrijwel machteloze burgers, zouden voortaan om Heetkamptrailervervoerde yoghurt kunnen vragen. Helpt wellicht. Stilte terug in de stad.
Wouter Klootwijk
Noord Hollands dagblad